2012. március 31., szombat

Diákmunkát keresek!

A legnagyobb kérdés, hogy mit és hol!
Nagyon sokan vannak, akik már diákként is kipróbáltak egy vagy több munkát az iskola mellett. Ennek a legegyszerűbb módja, ha bejelentkezünk valamelyik diákmunka-központba. Már ezek között is számos lehetőség áll a rendelkezésünkre és mindegyikben számtalan állás közül választhatunk. Vagyis itt a legnehezebb feladat az, hogy kiválasszuk azt a munkát, amelyiket anélkül is teljes lendülettel tudunk csinálni, hogy az a tanulás rovására menne.

Ez pedig nem könnyű:
Ugyanis bár nagyon sok cég kínál jobbnál jobb lehetőségeket, közülük nagyon sok, úgymond, teljes munkaidőben szeretné foglalkoztatni a diákokat. Vagyis többnyire hétfőtől péntekig, 9-17-ig vagy más időbeosztásban, de mindenképp napi 8 órában, ami egy nappali tagozatos, elég sűrű órarenddel rendelkező diáknak nem igazán megoldható. Főleg, ha sok gyakorlati tantárgya van az elméleti órák mellett.
De vállalhatnak részmunkaidős, többnyire szórólapozó, vagy valamilyen piackutatói állást, ami viszont nem is fizet annyira jól, ráadásul télen-nyáron kint állni az utcán, vagy egy aluljáróban... hát nem éppen kellemes.

Azonban ha szerencsénk van, és találunk egy, az órarendünkhöz illő munkát, még akkor is sok akadályon kell átküzdenünk magunkat ahhoz, hogy azt mondhassuk: igen, ez az állás hosszú távra (a tanulmányi jogviszony fennállásáig) megfelel nekem!
Tapasztalatom szerint az egyik ilyen akadály a főnökség ellenszenve: a legtöbb, diákokat nagy létszámban, részmunkaidőben foglalkoztató munkahelyen a tanulókra sajnos mint pótolható munkaerőre, járulékos vagy kényszerű rosszként tekintenek, és eszerint is bánnak velük. Természetesen tisztelet a kivételnek!

Esetleg dönthetünk úgy is, hogy halasztunk egy vagy két félévet és megpróbálunk valami komolyabb munkát találni, aminek akár még hasznát is vehetjük a tanulmányaink alatt, vagy annak befejezése után. Viszont itt a diákmunka már szóba sem jöhet, hiszen a passzív féléves hallgatóknak nem jár matrica a diákigazolványra, diákmunkára pedig csak érvényes diákigazolvánnyal lehet jelentkezni. Pedig régen elég volt csak egy iskolalátogatási igazolás, amit a passzív hallgatói státuszú hallgatók is megkaptak, így legalább tudtak dolgozni, amíg eldöntötték hogyan tovább.

Vagyis hiába találunk rá az egyik diákmunka-központban egy olyan cég hirdetésére, amit esetleg a diploma után is szívesen csinálnánk és a diákmunka alatt megszerzett, a cég számára szükséges tapasztalatunk és kapcsolatkörünk esetleg könnyebben hozzájuttatna minket ugyanannál a cégnél egy főállású pozíció megszerzéséhez... esélytelen diákként.

Persze vannak olyan cégek, akik nem csak diákmunka-központokon keresztül keresnek gyakornokokat és a diákviszonyt sem hátrányként kezelik, de őket elég nehéz megtalálni. Hacsak nem látogatnak el az iskola által szervezett karriernapokra, de ezeken is főleg az utolsó féléves, diploma előtt álló diákokat keresik, vagyis a "fiatalabbak" még mindig üres zsebbel ácsorognak.

Szóval, mint én is iskolaszövetkezeten keresztül dolgozó diák, sok sikert kívánok minden, a pénzkeresési lehetőségnek ezt a formáját választó diáktársamnak, és ha találtok valami jót szóljatok!

Papp Erzsébet

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése