2012. április 14., szombat

Amszterdam legalizálva

Amszterdamban tényleg mindenki füvezik? Mindenütt örömlányok dolgoznak? Tulipánnövesztésből élnek és fapapucsban mászkálnak? Ezeknek a rendkívül fontos kérdéseknek nézünk most a mélyére.

A bevezetőből azt hiszem kiderül, hogy miről is lesz szó a továbbiakban. Tegnap érkeztem haza a holland fővárosból, ahol egy hétvégét töltöttem el.

Csütörtökön, letudva az első és egyben utolsó zh-mat, hazarohantam és bedobáltam a legszükségesebbnek tartott tűsarkúimat és sminkcuccaimat a bőröndömbe :D Néhány órás alvás után a reggeli kávét követően félálomban megközelítettem a 2A terminált. Egy örökkévalóságnak tűnt az út, pedig csak 2 óra választja el Amszterdamot Budapesttől.

Nagy nehezen megérkeztem, és az első gondolatom az volt, hogy a magyar klíma joggal nevezhető trópusinak a hollandhoz képest. A barátaim a belvárosban laknak, ahol egymást érik a csatornák, ami egyet jelent az állandó széllel és faggyal.

A fagyhalál közeli gondolataim hamar elillantak, amint a nyakunkba vettük a várost.

Az aprónak tűnő színes házak végtelen sora, az utcákon lévő embertömegek mellett még a tulipánt áruló hölgyek erőteljes próbálkozása is csak kedves gesztusnak tűnt.

Sétálás közben valahogy egy coffeeshop-okkal teli városrészhez keveredtünk, így el is jött az ideje, hogy választ adjak a bevezetőben feltett első kérdésre. Nos, elég sok füstölgő fiatal felől éreztem a nem szokványos dohányból készített cigaretta „illatát”. Mivel a marihuána fogyasztása Hollandiában legális, így a teád/kávéd mellé rögtön kérhettél is egy felturbózott cigarettát, esetleg néhány, bizonyára ínycsiklandozó süteményt a pultnál. Azt viszont felelőtlenség lenne kijelenteni, hogy mindenki mókás hangulatban lett volna.

Az első nap hamar el is telt az utazással és hosszú beszélgetésekkel.

Általában csak hétvégén van időm elutazni, ezért csak egy olyan nap van, amit ébredéstől-lefekvésig az adott városban töltök. Mondanom sem kell, ez a kedvencem.

Szombaton frissen és üdén két kint élő ismerősöm idegenvezetésével a reggeli kávé után útra keltünk, hiszen volt mit megnézni. Annyi minden történt velem, hogy nehéz is mindenre visszaemlékezni, de azért megpróbálom.


A Leidse tér a város egyik olyan pontja, ami non-stop tele van emberekkel, legyen szó unatkozó hazafiakról,  turistákról vagy utcazenészekről. Innen mindössze néhány perc séta a Vondelpark és a Van Gogh múzeum is. A Vondelpark Amsterdam leghíresebb és legnagyobb parkja, kb. 2 km hosszú és bizonyára tökéletes hely a pihenésre vágyóknak, amennyiben az illető el tud lazulni 5 °C-ban. A Van Gogh múzeum  nagyon tetszett, egyrészt mert azon kevés művészek közé tartozik, akik a középiskolai tananyag szerves részét képezik, és mégsem aludtam el rajta művészettörténet órán.

A kulturális programok után ellátogattunk a virágpiacra, így végre láthattam miért is olyan büszkék a hollandok a tulipánjaikra (és egyéb virágaikra).

Végül természetesen elsétáltunk a piros lámpás negyed mellett. Éés igen, nagyon sok lány keresi meg a havi fizetését ebben a szakmában. Nem gondolom, hogy véleményt kellene mondanom ezzel kapcsolatban, az viszont teljesen biztos, hogy felforrósítják az amszterdami éjszakákat.

Az utolsó nap, csak úgy, mint az érkezés napja, fél nap. Ez nagyjából azt jelenti, hogy a gyors reggeli után pakolás és irány a reptér.

A holland főváros összességében egy nagyon jó hely, azt nem állítom, hogy oda költöznék, de utazni tökéletes. A látnivalók, az emberek, a város hangulata annyira szabad, hogy könnyen azt érezni, itt mindent lehet.

Aki még nem járt Amszterdamban, remélem kedvet kapott, a következő projektről hamarosan kaptok egy kis előzetest!

Farkas Zsófi

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése