2012. március 15., csütörtök

Felnőttkori dilemma gyerekkorban

Napjaink diákjainak első és legfontosabb döntését már az általános iskola befejezése előtt meg kell hoznia, azaz hogy milyen iskolában tanuljanak tovább, melyik az, amelyik a leginkább a hasznukra válik.

Szakiskola, szakközép, gimnázium vagy valamilyen OKJ-s szak? Nem könnyű! Azért, mert a diákoknak már ekkor nagyjából tisztában kell lennie azzal, hogy mivel is szeretne foglalkozni, ha majd egyszer nagy lesz. Ehhez viszont tudni kell, hogy melyik iskola az, ami a vágyott cél leggyorsabb eléréséhez vezet.

Ez azért nem egyszerű, mert jelenleg egy olyan korszakban élünk, ahol a diákokba azt sulykolják, hogy "diploma nélkül soha nem lesz rendes állásod!"

Ami persze nem igaz. Szakmunkások mindig is voltak, és a jövőben is szükség lesz rájuk, sőt, talán nagyobb mennyiségben, mint a diplomásokra...
...azonban a legtöbben megijedve a szüleik vagy tanáraik által lefestett szörnyű jövőképtől - esetleg a munkanélküliségtől - nem is egy, hanem kettő-három főiskolát, egyetemet is elvégeznek párhuzamosan vagy egymás után ahhoz, hogy közelebb kerüljenek álmaik munkájához.

De! Valószínűleg ezzel a döntéssel - bármelyik iskolát is válasszák - belekerülnek abba az ördögi körbe, amiből nagyon nehéz kikerülni. Ugyanis, ha valaki nem pont olyan állásra jelentkezik, ahol minden diplomájával megszerzett tudására szükség van, akkor előfordulhat, hogy túlképzettnek minősítik és esetleg a felsőbb vezetői székekben ülők megijednek, hogy esetleg az ő állásuk is veszélybe kerülhet. Ilyenkor megoldásként merül fel egy-két diploma kihagyása az önéletrajzból, amivel azonban valós értékeinket titkoljuk el, aminek későbbi előmenetelünk során még kárát is láthatjuk. De még így sem biztos, hogy azt kapjuk, amit eredetileg szerettünk volna.

Esetleg választunk egy konkrét szakmát és az iskola befejezése után saját vállalkozást alapítunk? Nos a siker itt sem garantált, hacsak nem tudunk kitűnni a tömegből valami egyedivel vagy különlegessel. Vagy elszerződhetünk egy már működő céghez is, mint alkalmazott, kevesebb fizetésért, kevesebb szabadidővel és talán nem is a legideálisabb környezetben...

Bár mindezek ellenére bárki lehet sikeres és találhat jó állást, mégis egyik sem a legjobb megoldás, főleg ha álmaink állását keressük.

Várom az ötleteket és a tapasztalatokat, hogy szerintetek hogyan lehet erre megoldást találni!

Papp Erzsébet

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése