2012. április 14., szombat

Orosz rulett - meri, vagy nem meri?

"A halálos játék Oroszországból származik. Egy forgótárcsás pisztolyból eltávolítják az összes töltényt, majd a tárba visszahelyeznek egyet, megpörgetik és hirtelen visszacsapják a helyére. Börtönőrök döntötték el így, hogy melyik őrizetessel végezzenek. Aztán az orosz forradalom idején játszották ezt a bajtársak. Néhányan öngyilkosak lettek, néhányan pedig a bátorságukat bizonyították ezzel.”

Akár egy filmjelenet leírása is lehetne, de nem találtam jobb hasonlatot a jelenlegi állapotom bemutatásához. Pontosabban a külföldi munkavállalásra gondolok.

Így diploma előtt sok fiatal elgondolkodik, hogy mit is kezdjen a diplomájával Magyarországon. Nem mintha lehetőségünk lenne válogatni a jobbnál jobb munkalehetőségek között. Sok frissdiplomás fiatal dönt úgy, hogy megpróbál külföldön boldogulni.

Nagyon jól hangzik, hogy elindulunk szerencsét próbálni egy idegen országba, ahol új életet kezdhetünk, új embereket ismerhetünk meg, és az ölünkbe pottyan az álommunka, álomfizetéssel. Vajon ez ilyen egyszerű?  Nem! Lehet, hogy sokan úgy gondolják, hogy tudják milyen veszélyek várnak rájuk, a gyakorlat azonban azt mutatja, hogy nem árt foglalkozni a témával.

Az első tipikus veszélyforrás az, ha bedőlünk a túl jónak tűnő lehetőségeknek. Gyanúsnak kell lennie, ha sok pénzt ígérnek kevés munkáért, felajánlják, hogy kifizetik az útiköltséget, alapvető nyelvtudást sem követelnek meg, illetve nem ragaszkodnak szerződéshez. Akik elfogadják ezeket, megérkezve az adott országba gyakran szembesülnek azzal, hogy átverték őket. Például a kiutazás költségeit, az ígéretek ellenére nem kapják meg. Más költségekkel is járhatunk ugyanígy, valamint ha nem készítünk szerződést, előfordulhat, hogy jóval kevesebb fizetést kapunk az előre megígértnél, vagy legrosszabb esetben ingyen dolgozunk.

Az illegális munkavégzés Magyarországon sem veszélytelen vállalkozás, külföldön viszont az itthoninál súlyosabb következményekkel járhat. Az illegális munkavégzés pénzbüntetéssel, de akár börtönnel is büntethető. A feketemunkának a lebukáson túl is vannak veszélyei egy külföldi államban, például munkahelyi baleset esetén a munkáltató nem fizeti ki a kórházi kezelést, nem kérhetünk kártérítést, valamint a munkaidőről, munkakörülményekről és a fizetésről történő megállapodás be nem tartása esetén szinte semmit sem tehetünk.

Könnyen előfordulhat az is, hogy a munkáltató a megkötött megállapodás biztosítékaként elkéri a munkavállaló útlevelét azzal az indokkal, hogy majd ő intézi a hivatalos ügyeket helyette. Ilyenkor aztán megesik, hogy az útlevél egyszerűen nem kerül vissza tulajdonosához, ami azzal jár, hogy az illető nem tud hazautazni.

Sok helyen találkozhatunk fiatal lányoknak szóló hirdetésekkel, melyek könnyű munkáért sok pénzt ígérnek. Ezekre a munkákra elsősorban nem a frissdiplomás fiatalok jelentkeznek, de sok embert elvarázsol a gondtalan élet képe. Akik ilyen munkára jelentkeznek, azoknak nagyon oda kell figyelniük, ugyanis rengeteg esetben előfordult, hogy amint a lány megérkezett az adott országba, elvették az iratait és prostitúcióra kényszerítették. A hasonlóan járt lányok közül néhányan sosem kerültek haza.

És miért orosz rulett?  Sokan úgy gondolják, ez csak a szerencsén múlik, hogy valaki kifogjon egy jó külföldi munkát. Igaz, kell hozzá némi szerencse is, de nem véletlen, hogy „mindenki a saját szerencséjének a kovácsa”.  Fórumokon számos siker sztorit olvashatunk, és segítséget kaphatunk ahhoz is, hogy miként vágjunk bele. Ha alaposan felmérjük a lehetőségeinket, és utánajárunk minden apró kis részletnek, akkor nem érhet nagy meglepetés az idegen országban. Természetesen nem egy elrettentő példával is találkoztam, de ezek az emberek meggondolatlanul, nyelvtudás nélkül indultak neki, és nem csoda, hogy vesztesként jöttek ki ebből a „halálos”játékból.

Bagó Anett

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése