2012. március 5., hétfő

Diploma egy, diploma kettő... avagy mit tegyünk, ha párhuzamos képzésben vagyunk

Ha az ember betervez egy második szakot egy már megkezdett mellett, semmilyen akadályon, problémán nem fog meglepődni. Túl azon, hogy hogyan egyezteti össze az óráit (a most tárgyalt ideális eset a két nappali szak két felsőoktatási intézményben, de akár egy helyen is, államilag támogatott formában), tehát túl az óraegyeztetésen, még a vizsgaidőszakát is meg kell precízen terveznie, főleg, ha mellette még élni is akar.

Nos, ha ezek megvannak, a gyakorlatokra be tud járni, az elméleti órák anyagait el tudja kérni csoporttársaitól, a vizsgaidőszakban optimálisan heti 4-5 vizsgája van, akkor már csak a záróvizsga, illetve szakdolgozatírás a végső akadály, amit sikeresen kell leküzdenie.

Na igen, de mégis hogy csináljuk? Befejezzük-e idejében az első intézményben folytatott tanulmányainkat, és fizetősön folytassuk a másik helyen (mert az állam – még a mi rendszerünkben – egy képzési formában csak egy diplomát támogat), vagy az elsőn halasszunk, és egyszerre fejezzük be? Nehéz kérdés.
Mert ha idejében zárjuk tanulmányainkat, számolni kell azzal, hogy a másik helyen nem csökken a teendők száma, nem csökken a vizsgák száma, a teljesítményünket ugyanúgy szinten kell tartanunk. Miközben államvizsgára kell készülnünk, tételeket kidolgoznunk, és írni az 55-70 oldalas szakdolgozatunkat. Vajon lenne időnk?
De ha meg az időhiány miatt eltoljuk az első diplománkat, és egyszerre fejeznénk be a két alapképzésünket, akkor mindezzel duplán számolhatunk. Ráadásul a mesterszakos felvételik is ekkor vannak, tehát még ez is nehezíti a dolgunkat.
Ugyanakkor segíthet a két szak a két szakdolgozatban és záróvizsgában. Ez olyan esetben fordulhat elő, ahol a két szak között van egy kis átfedés. Esetemben a kommunikáció és médiatudomány és a magyar-film szak között van átfedés, így kiegészíthetem plusz információkkal a szóbeli vizsgáimat, amivel talán elnyerem a bizottság tetszését. Mindenesetre rosszat nem fog tenni, ha megvillogtatom a plusz tudásomat. Talán még könnyíti is a készülést.
De a két szakdolgozat az akkor is két szakdolgozat. És közben a második helyen ugyanúgy vannak órái az embernek, amiket ugyanúgy vizsgák követnek, mint a korábbi félévekben.

Akkor mit tegyünk?
Tehetjük például, hogyha az egyszerre végzés mellett döntünk, hogy már nyáron elkezdjük az első helyünk szakdolgozatát. Van idő, ez szól mellette. Ellene van viszont, hogy nincs nyomás, nincs semmi külső erő, ami arra sarkallna minket, hogy nyáron tanuljunk, írjuk a szakdolgozatunkat.
Erre van talonban az önfegyelem. Nehéz, de ha financiálisan is jól akarunk járni, és 1. nem fizetni két félévet a második helyen, 2. ösztöndíjat szeretnénk kapni a második helyről, akkor legalább van motiváció. Ez persze csak akkor lehetséges, ha még van államilag támogatott félévünk elég. Ha már kifogyóban vagyunk, akkor mindenkinek át kell gondolnia a helyzetét, pénzügyileg is, energiailag is. Mert nehéz ugyan a két szak, de mikor jelentkeztünk, tudtuk mi vár ránk, és valószínűleg nem azért tettük ezt, hogy két helyen lébecoljunk, hanem mert többre vágytunk. Ezért valószínűleg minden párhuzamos képzésben részt vevő diák tisztában van a helyzetével, és a rá nehezedő problémák súlyával. Így igazából konkrét tanácsot nem tudok adni, mert mindenkinek speciális a helyzete, így egyedi „megoldások” is vannak rá. De ha megbeszéljük egymással, kikérjük a barátaink, sorstársaink és nem utolsó sorban szüleink és oktatóink véleményét, könnyebb lehet a döntés.

Úgyhogy hajrá, várom a véleményeket! Ti mit gondoltok, hogyan lehet ezt kezelni, Ti hogy csinálnátok, vagy épp hogy csináltátok, ha korábban már szembesültetek a párhuzamos képzés pro és kontrájával?

3 megjegyzés:

  1. jó téma..érdekes megközelítés!hasznos információ!

    VálaszTörlés
  2. A párhuzamos képzésnél figyelembe kell vennünk azt is, hogy a kétfajta diploma mit ad nekünk. Mert pl a "megvetett" gazdasági diploma egy jogi diplomával összepárosítva elég ütős lehet, míg egy szabad bölcsész diploma egy töri alapszakkal párosítva még mindig nem "üt" elég nagyot.

    VálaszTörlés
  3. Én is párhuzamos képzésre járok. Ráadásul két TTK-s szakra. Nálam a második szak levelezős, így az órák ütközésével többnyire nincs nagy baj és egyértelműen az "egyszerre végzés" módszerére szavazok. Az első szakról ki kell hagyni két tárgyat, hogy a 7.-8. félévbe is legyen 1-1. 7. Hetedik félévbe (vagy inkább már a nyáron) elkészíteni az első szakdolgozatot és akkor a végén nem zavar be semmi a második szak végén. Persze államvizsgázni nem tervezek egyszerre, először csak az egyik szakon, aztán visszajövök legközelebbi alkalomkor a másik szakon is államvizsgázni. Mivel már a vége felé járok, tapasztalatból mondhatom, hogy így nem megoldhatatlan a módszer még két viszonylag nehéz szaknál sem.

    VálaszTörlés